ESETTANULMÁNYOK

Alapanyag beszerzés


Alapanyag beszerzés

Egyedi tevékenységnek számít hazánkban, de egész Európában a teniszsalak gyártása. Ennek megfelelően a gyártáshoz szükséges alap- és segédanyagokat, illetve azok beszállítóit tökéletesen ismerik a beszerzési szakemberek. A már kialakult üzleti kapcsolatok nem sok lehetőséget engednek a beszerzési árak csökkentésére. Ennek ellenére Partnerünk úgy döntött, hogy az eddig ismeretlennek számító kelet európai beszállítókat feltérképezni és online beszerzési aukciót ír ki a következő fél éves alapanyag kontingens beszerzésére.
Két szállítót Szlovákiából, egyet Romániából hívott meg. A hazai két szállítóval együtt öt résztvevővel indult el a beszerzési aukció.

  • az öt résztvevő a 40 percre kiírt aukción összesen 20 ajánlatot adott be
  • az ár mellett az aukción a fizetési és a szállítási határidők is megversenyeztetésre kerültek
  • a beszerzési ár mindössze 4%-ot csökkent, viszont a nyertes pályázó dupla akkora fizetési határidőt és fele akkora szállítási határidőt ajánlva nyerte meg az aukciót

Az alapanyagok, illetve gyártási segédanyagok beszerzése során kisebb aukciós megtakarítással kell számolni. Lényeges viszont, hogy ez a néhány százalék is több tíz millió forintot jelenthet, hiszen egy gyártó cég fő tevékenységéhez kapcsolódó beszerzésekről van szó.

  • AZ AUKCIÓN ELÉRT MEGTAKARÍTÁS: 4%

záró érték az induló ár százalékában
96%