ESETTANULMÁNYOK

Hardver beszerzés


Hardver beszerzés

Hazánk egyik vezető rendszerintegrátor cége elnyerte egy nagy múltú Német ipari konszern magyarországi gyárának teljes számítástechnikai infrastruktúrájának kiépítését. Mivel a hosszas hagyományos tendereztetési folyamat miatt későn dőlt el, hogy ki is nyerte el a projektet, kevés idő maradt a meglehetősen egyedi hardverkonfigurációk beszerzésére. A beszerzési lehetőségek mérlegelése eredményeképp Partnerünk az Auctor.hu online beszerzési aukciós szolgáltatása használata mellett döntött.

  • A teljes beszerzési volumen megközelítette a 400.000 €-t.
  • Az aukció megszervezésére és lebonyolítására két hét állt rendelkezésre, hogy az azt követő szállítások időben realizálódhassanak
  • A Német tulajdonosok elvárásai miatt három németországi szállítót is be kellett vonni résztvevőként
  • Velük együtt összesen 10 cég fogadta el az aukciós meghívást

Az aukció kezdési időpontja utáni első 5 percben mind a 10 potenciális szállító bejelentkezett az aukciós rendszerbe és megtették első ajánlataikat. Mivel a teljes aukció időtartama eredetileg 20 percre volt tervezve, a résztvevők igen aktívak voltak. 10 perc elteltével már 47 ajánlat volt a rendszerben, igaz az ez ideig realizált megtakarítás még csak 7% volt. Kezdett kialakulni azon résztvevő cégek köre, akik közül várhatóan a nyertes is ki fog kerülni. 13%-os megtakarításnál már csak 4 cég volt aktív és 1 perc volt hátra a 20 percből. Az ezt követő licitkörök eredményeként az aukció ötször hosszabbodott meg két perccel a kiíráskor konfigurált hosszabbítási szabályok miatt. Ez idő alatt a helyezések folyamatosan változtak, az árak pedig a beszerzési szakemberek nagy örömére folyamatosan csökkentek.
Az aukció 30 percig tartott. A nyertes ajánlattevő 18%-kal ajánlott jobb árat, mint az eredetileg „kikiáltott” nyitó ár.

  • AZ AUKCIÓN ELÉRT MEGTAKARÍTÁS: 18%

záró érték az induló ár százalékában
82%